logo_news

 

Microsoft over de upgradehack: "Het kán wel, maar het mág niet!"

Artikel door MW, op Friday, 30 October, 2009
Laatste update: 17 May, 2012 18:17

Nadat men gisteren al aankondigde niet op te treden tegen de verkoop van goedkope OEM versies aan particulieren, geeft Microsoft nu ook toe dat de 'upgradehack' van Paul Thurrott inderdaad werkt.

In een blogpost op het Microsoft SMB community blog geeft Eric Ligman toe dat het inderdaad mogelijk is om een
schone installatie op een lege harde schijf te doen met een upgradelicentie. "Maar", haast hij zich hieraan toe te voegen, "dat iets technisch mogelijk is wil niet zeggen dat het ook legaal is". Ligman geeft hierbij de volgende toelichting:

  1. Als je software aanschaft betekent dit je het recht tot het gebruik volgens de EULA (gebruikersovereenkomst) verkrijgt.
  2. Als je de software installeert dan verklaar je akkoord te gaan met deze EULA. Ga je niet akkoord, gebruik de software dan niet. Breng het terug naar de verkoper en vraag je geld terug.
  3. Als je een upgradelicentie aanschaft dan stelt de EULA dat je al een geldige eerdere versie in je bezit moet hebben die je het recht op een upgrade verschaft.

Microsoft benadrukt dus dat het volgens de EULA niet legaal is, maar heeft aangekondigd geen verdere maatregelen te nemen.

Praktijk is dat de meederheid van de computergebruikers een legale versie van XP of Vista op de PC heeft staan. Deze mensen komen dus gewoon voor een upgradelicentie in aanmerking. Voor deze groep is het prettig om te weten dat als de hond je Vista DVD-tje heeft opgevreten of als je per ongeluk je herstelpartitie hebt gewist
je toch Windows 7 kunt installeren met een upgradelicentie.

Ook in het geval van de OEM-licenties wijst men op de recentelijk voor Windows 7 aangepaste EULA.
Deze stelt dat een OEM-versie uitsluitend bedoeld is voor een "assembleerder, reparateur of pre-installateur van software die klantsystemen verkoopt aan derden". OEM-versies zijn populair bij gebruikers die zelf hun computers in elkaar zetten. Volgens de Vista EULA zou je dan in aanmerking komen voor een OEM-licentie, deze kende namelijk de toevoeging "die klantsystemen verkoopt aan derden" niet. Dan kun je stellen dat als je zelf je computer bouwt, je een assembleerder bent.

In een reactie liet Microsoft weten de verkopers beter te gaan voorlichten, maar ook hier geen verdere maatregelen te nemen.

Recente artikelen

artikel Veel gestelde vragen: Windows 7 upgrade mogelijkheden
artikel Windows 7 vanaf vandaag verkrijgbaar
artikel Asus, Samsung en Nokia gaan netbooks leveren met Windows 7
artikel Probeer Windows 7 Enterprise 90 dagen gratis


facebook share  


Heb je vragen of opmerkingen naar aanleiding van dit artikel? We helpen je graag verder op
BitsForums.nl

pijl2 Terug naar de Nieuws-index